029.jpg
026.jpg
029.jpg

Verhaal


SCROLL DOWN

Verhaal


Les Misérables is gebaseerd op het wereldberoemde boek van Victor Hugo uit 1862.

Jean Valjean heeft 19 jaar in een strafkamp heeft gezeten vanwege het stelen van een brood. Zijn opzichter, Javert, blijft hem na zijn vrijlating achtervolgen.

Valjean wordt na zijn vrijlating fabriekseigenaar en burgemeester. Hij ontslaat een werkneemster, Fantine, die het werk eigenlijk hard nodig heeft om geld te geven aan de Thenadiers, die voor haar dochter Cosette zorgen. Valjean ziet echter dat hij fout zat, en dat Fantine ziek is.

Javert wordt ook naar dit dorpje gestuurd en herkent Valjean wanneer hij iemand helpt iets zwaars op te tillen. Javert hoort echter dat Valjean al op zou zijn gepakt, maar dit is een misverstand. Valjean gaat naar de rechtszaak om dit recht te zetten. Hij komt terug om afscheid te nemen van een stervende Fantine, en komt onderweg Javert tegen die hem probeert te arresteren. Valjean slaat hem neer, en gaat nadat Fantine dood is naar de Thenadiers om Cosette op te halen. Cosette wordt door meneer en mevrouw Thenadier verwaarloosd en moet alle rotklusjes doen terwijl hun eigen dochter Eponine de hemel in wordt geprezen. 

Negen jaar later komt Parijs gedeeltelijk in opstand. Marius, leider van de studenten, wordt verliefd op Cosette. De Thenadiers zijn ook naar Parijs gekomen om daar als dieven te werk te gaan. Ook Eponine heeft een oogje op Marius.
De revolutie begint en er zijn barricades gemaakt in de straten. Valjean onderschept een brief van Marius aan Cosette, en zit in een tweestrijd of zij moeten vluchten voor Javert, of dat hij de opstandelingen moet helpen. Hij kiest voor het tweede. Javert besluit als spion aan te sluiten bij de opstandelingen, maar hij wordt herkent door Gravoche, zoon van de Thenadiers. Eponine komt terug bij de barricades, wordt neergeschoten en sterft in de armen van Marius. Op hetzelfde moment heeft Valjean de kans Javert neer te schieten, maar hij laat hem juist vrij.

Valjean en Marius overleven de gevechten. Marius herstelt door de goede zorg van Cosette, maar rouwt diep om de dood van al zijn vrienden. Hier komt hij achter wanneer Cosette en hij trouwen, en wel door de Thenadiers, die een ring laten zien die ze hadden gestolen van Marius toen hij en Valjean lagen te slapen. 

Marius en Cosette gaan snel naar de vluchtplaats van Valjean, die op het moment staat zich te verenigen met de geesten van Fantine en Eponine. Zijn tijd is gekomen.

 

026.jpg

Foto's


Foto's