2011-10-22 - aida - voorstelling veldhoven 025.jpg
2011-10-22 - aida - voorstelling veldhoven 019.jpg
2011-10-22 - aida - voorstelling veldhoven 025.jpg

Verhaal


SCROLL DOWN

Verhaal


Historie

Aida is een moderne rockopera in twee aktes, gebaseerd op de gelijknamige opera uit 1871 van Giuseppe Verdi naar een verhaal van Auguste Mariette.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw verwierf Disney de rechten van het verhaal. Disney schakelde Elton John in om de muziek te componeren en liet de liedteksten door Tim Rice schrijven. Het verhaal werd bewerkt door Linda Woolverton, Robert Falls en David Henry Hwang.

De rockopera beleefde vervolgens in 1998 haar première in Atlanta. Al in 2001 haalt Joop van den Ende de productie naar Nederland. Martine Bijl heeft dan gezorgd voor de uitmuntende Nederlandse vertaling van het stuk.

Aida heeft in door de jaren heen vele prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. Zo waren er vier Tony Awards en een Grammy. In Nederland werden maar liefst vijf Johnny Kraaijkamp Musical Awards (waaronder die van beste musical en beste vertaling) in de wacht gesleept.

Aida is in totaal 1852 keer gespeeld op Broadway.

Synopsis

Het verhaal begint in de Egyptische vleugel van een modern museum, waar een man en een vrouw elkaars ogen ontmoeten. Amneris, een vrouwelijke farao, komt tot leven (Het gaat altijd over liefde) en neemt ons mee naar het oude Egypte, waar Radames, kapitein van het Egyptische leger, net terug komt uit het land Nubië, dat al lange tijd Egyptes vijand is (Moed wordt altijd beloond). Wanneer zijn soldaten een groep Nubische vrouwen meenemen, vindt hij zichzelf gefascineerd door de kracht en trots van de beeldschone prinses Aïda (Vroeger is nu een verre ster).

Aangekomen in Egypte, wordt Aïda door Radames gered van een zekere dood in de kopermijnen, als hij haar als hulp naar prinses Amneris, zijn verloofde, stuurt. Radames' vader premier Zoser, groet zijn zoon met het nieuws dat de farao op sterven ligt en Radames moet gaan voorbereiden op de troon (Bouw maar gauw een piramide).

Radames' Nubische bediende Mereb, is een jonge man die de trucs van overleven in Egypte heeft geleerd. Aïda naar het paleis brengend, herkent hij haar als de dochter van de Nubische koning (O, ik ken u). Zij beveelt hem om haar identiteit geheim te houden, omdat de Egyptenaren haar anders zullen vermoorden. Als ze bij Amneris is, neemt Aïda waar dat de prinses haar liefde voor kleding (Mijn pakkie an) alleen dient als een masker voor haar onzekerheden. Bij een banket maakt de farao bekend dat Radames en Amneris in zeven dagen zullen trouwen, de kapitein realiseert zich dat zijn dagen als ontdekkingsreiziger ten einde zullen komen. Samen met Aïda deelt hij hun dromen en betreuringen (Als schepen in de nacht).

Later die nacht, maakt Amneris zich zorgen over haar vaders ziekte en vindt in Aïda iemand die haar begrijpt en steunt (Mijn pakkie an - reprise). In zijn verloofdes kamer steelt Radames een moment met Aïda om zijn gevoelens voor haar te delen.

Door Mereb naar het Nubische kamp gebracht, legt Aïda voor om haar volk te leiden (Dans van de mantel). Wanneer ze Radames smeekt om hulp voor de Nubiërs, opent hij zijn hart door zijn bezittingen aan hen te geven (Ik niet) en zijn liefde aan haar te verklaren (Verwarrend bestaan). Zij is niet in staat om tegen haar gevoel te vechten en valt in zijn armen.

Hun moment van liefde wordt verstoord door het nieuws dat Radames' leger Amonasro, koning van Nubië en vader van Aïda, gevangen heeft genomen. Niet in staat om haar gemak te stellen, verlaat Radames Aïda in nood. Aïda verzamelt haar volk en verzekert hun dat Nubia nooit zal dood gaan (Gezegend Nubië).

Aïda, Amneris en Radames vinden zichzelf gebonden in strijdige loyaliteiten en gevoelens (Te ver gegaan).

Aïda en Mereb vinden hun weg naar Amonasro's gevangenis cel, waar ze is herenigd met haar vader. Mereb verzint een plan om te ontsnappen tijden de commotie van Amneris' huwelijk. Om haar vader en land te redden, moet Aïda de man van wie ze houdt verraden (Vergeet hem).

Zoser komt achter Radames' affaire en waarschuwt zijn zoon dat het zijn troon kan kosten, maar Radames deelt zijn vaders ambitie niet meer (Zo vader, zo zoon) Zoser beveelt zijn mannen om Aïda te vinden en te vermoorden.

Bij het Nubische kamp, ontvangt Aïda een verontschuldiging van Radames (De brief van Radames) voor de tactloze manier waarop hij reageerde toen hij hoorde over Amonasro's gevangenschap. Wanneer Egyptische soldaten arriveren om Aïda te vermoorden, offert Nehebka zichzelf op zodat de prinses kan leven. Nu is ze nog zekerder van haar besluit om Radames voor altijd te verlaten en Aïda zegt hem vaarwel, ondanks de bezwaren van Mereb (O, ik ken u - reprise).

Radames vertelt Aïda dat hij de bruiloft afblaast. Ze weet dat dit de ontsnapping van haar vader zal ruïneren en vertelt hem dat hij ermee door moet gaan (Ergens in de Sterren). Radames stemt hiermee in, op voorwaarde dat ze ontsnapt naar de vrijheid op een boot waar hij voor zal zorgen. De geliefden gaan, met gebroken hart, uit elkaar, maar Amneris heeft hun hele gesprek gehoord en weet dat haar hele aanstaande huwelijk nep en beschamend is (Ik weet het nu).

Het nieuws van Amonasro's ontsnapping verstoort Amneris' bruiloft. Radames leert de waarheid over Aïda's identiteit wanneer hij arriveert bij de boot op het moment dat Aïda en haar vader instappen. Zoser vermoord Mereb en Radames helpt Amonasro te ontsnappen. Dan worden hij en Aïda gearresteerd voor hoogverraad.

Bij de rechtszaak, veroordeelt de farao zowel Aïda als Radames tot levend begraven. Amneris stijgt naar haar rol als aankomend farao om haar vader ervan te overtuigen dat ze sterven in hetzelfde graf, in een handeling van liefde voor de twee mensen waarvan ze hield. Met de dood in de ogen, kijkt Aïda naar Radames voor kracht (Verwarrend bestaan - reprise). Als licht en lucht hun langzaam ontnomen wordt (Als schepen in de nacht - reprise), zweert Radames dat hij honderden levensjaren voor haar zal zoeken.

Terug in het huidige museum, beginnen de man en vrouw elkaar te herkennen, terwijl de geest van Amneris toekijkt (Het gaat altijd over liefde - reprise). Ze zijn de reïncarnaties van Aïda en Radames en vinden in elkaar een nieuw begin en een oude liefde. Een liefde die zal voortbestaan voor nog honderden levensjaren!

Bron tekst: Wikipedia

2011-10-22 - aida - voorstelling veldhoven 019.jpg

Foto's


Foto's